Összetevők:
Eltarthatóság:
Súly:
Felhasználási javaslat:
A KIMCSIRŐL...
A kissé csípős savanyúságot a koreaiak mindennap fogyasztják, nemcsak azért, mert nagyon finom, hanem mert rettentően egészséges is, úgy tartják, a kimchi gyógyír minden bajra. A kimchi flavonoidokban és antioxidánsokban bővelkedik, immunerősítő, mely még az emésztést is támogatja.
A hagyományos finomság rengeteg változatban készülhet, ahány ház, annyi szokás, van, aki káposztából csinálja, más kínai kelből, de csak retekből is összedobható a roppanós savanyúság. Ahhoz, hogy fenséges kimchi-ben legyen részed, nem kell Szöulig repülnöd, vagy egy jó koreai étterembe betérned. Otthon is el tudod készíteni. A savanyúság hozzávalói könnyedén beszerezhetők, a halszósz és a koreai chili ázsiai boltokban kapható, fontos, hogy ezeket szerezd be, mert ezek adják meg a jellegzetes ízét a savanyúságnak.
Hagyományosan a kimchit agyagedényekben tartották, hűtőszekrény hiányában földbe ásták, vagy pincékben tárolták. Az otthon készített finomságot egy napig lehet szobahőmérsékleten hagyni, kivéve, ha nagyon meleg van, akkor rögtön mehet a hűtőbe.
Alap:1 fej kínai kel
8 ek tengeri só
5 dl víz
fél darab jégcsapretek
Kimchimassza:
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
1 darab alma vagy körte
2 darab chilipaprika
1 kis darab gyömbér
3 ek halszósz
1 ek méz
2 ek koreai chilipaprika
1 ek rizsliszt
1 ek cukor
2,5 dl víz
Elkészítés:
A kínai kelt vágjuk fel és alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.
A retket tisztítsuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel és forgassuk egybe a kínaikel-darabokkal, majd az egészet nagyon alaposan sózzuk meg. Öntsük rá a vizet, utána fedjük le konyharuhával vagy fóliával, ha lehetőség van rá, nehezéket is helyezzünk rá, majd hagyjuk így állni 2 órát. Míg a sóban áll a káposzta és a retek, időnként nézzünk rá és forgassuk át a zöldségeket.
Kimchimassza:
A rizslisztet tegyük lábasba, adjuk hozzá a cukrot és a vizet, majd gyakran kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik (körülbelül 5 perc).
A hagymát, fokhagymát, újhagymát, almát, chilipaprikát és a gyömbért daraboljuk fel, majd robotgép segítségével pürésítsük. A zöldséges keveréket a rizslisztes masszával forgassuk egybe, adjuk hozzá a koreai chilipaprikát, a halszószt és a mézet.
A káposztával egybekevert retket 2 óra pihentetés után mossuk át alaposan, akár négyszer, ötször, majd csepegtessük le, utána alaposan forgassuk egybe a kimchipasztával.
A kimchit helyezzük befőttesüvegekbe.